sâmbătă, 10 martie 2018

Să ne cunoaştem tradiţiile


Luna martie este plină de evenimente care scot în evidenţă tradiţiile neamului românesc. Tocmai de aceea, câţiva dintre membrii cercului Redacţie presă-Foto cineclub de la Palatul Copiilor Suceava au efectuat vineri, 9 martie, o vizită de documentare la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din Suceava. Aici, copiii au fost întâmpinaţi de Gabriela Teişanu, consultant artistic în cadrul centrului, care le-a făcut o prezentare a principalelor meşteşuguri care se practică în zona Sucevei.
Călătoria prin „casa tradiţiilor bucovinene” a început cu prezentarea artei prelucrării lemnului. La acest capitol cei prezenţi au putut afla despre felul în care o bucată de lemn ajunge să se transforme în obiect decorativ sau în obiect de folosinţă gospodărească. Mare a fost mirarea copiilor  atunci când au aflat că multe forme naturale, prin minimă prelucrare dar cu multă imaginaţie pot deveni  adevărate opere de artă.
Următorul domeniu despre care cei prezenţi au putut afla lucruri interesante a fost cel textil (industria casnică). Prezentarea unui război de ţesut şi a câtorva obiecte care ajutau la pietănarea fibrelor naturale (in, cânepă), o furcă din lemn, o vârtelniţă tot din lemn i-a  făcut pe elevi să înţeleagă fluxul de prelucrare a fibrelor pentru a ajunge în stadiul de fir şi apoi de ţesătură. Unii copii au recunoscut utilajul de ţesut şi au spus că au văzut şi ei la bunici iar pentru alţii a fost o premieră. Totodată le-a fost explicat elevilor şi faptul că aceste fire de in şi cnepă dar şi cele din bumbac şi lână erau vopsite în trecut cu vopsele obţinute pe bază de plante în  diverse culori în funcţie de produsul dorit.
Un alt meşteşug prezentat a fost olăritul. Aici micii jurnalişti şi fotografi au făcut cunoştinţă cu roata olarului dar şi cu instrumentele necesare prelucrării lutului. Au aflat că renumita ceramică de Marginea este apreciată în întreaga lume dar şi că ceramica pictată, aparţinând familiei Colibaba a dus vestea acestui meşteşug peste hotare.
La finalul vizitei, copiii au pătruns într-o adevărată lume a tradiţiilor. Un stand în care sunt prezentate costumele populare, articole de încălţăminte (opinci şi cizme din piele), curele şi chimire, fuste şi catrinţe, ii şi bluze, bundiţe şi sumane. Le-a fost descrisă şi tehnica încondeierii ouălor, un meşteşug care de asemenea ne-a făcut cunoscuţi ca  un neam priceput la lucruri de fineţe, apoi tehnica picturii pe sticlă şi nu în ultimul rând le-a fost adresată invitaţia de a exersa şi ei aceste meşteşuguri. În finalul prezentării principalelor meşteşuguri care se practică în Bucovina, copiii au adresat întrebări referitoare la diferite tehnici dar şi despre cât de răsplătiţi sunt meşterii populari pentru munca lor.
„A fost o experienţă plăcută şi unică pentru mulţi dintre noi”, au spus copiii la finalul vizitei.
 Coordonator cerc, Prof. Mihaela Buculei